Blog

11 najkrajších miest na Slovensku

11 najkrajších miest na Slovensku

d38dcc2f20.webp

 

Slovensko je pre zahraničných turistov ešte stále neobjavená krajina, ktorá rozhodne má čo ponúknuť. Naša malebná krajina sa môže pýšiť majestátnymi horami i nedotknutou prírodou, historickými a kultúrnymi pamiatkami. Okrem spomínaných prírodných krás sa oplatí navštíviť aj naše známe mestá. Každé z týchto miest ponúka vzácne kultúrno-historické pamiatky a je ideálnym miestom pre dovolenku spojenú s poznávaním bohatej histórie. Spravodajský portál americkej CNN prezentuje Slovensko ako skromnú destináciu v „srdci Európy“ so zaujímavými miestami. Cestovateľský bloger Pavlo Fedykovych odporúča návštevu týchto 11 krásnych miest na Slovensku.

 

BRATISLAVA


Foto: Instagram.com/amkophotography

Bratislava patrí medzi najmladšie hlavné mestá Európy a napriek tomu je to mesto s bohatou históriou. Nádhernú panorámu mesta dotvára Bratislavský hrad, kde sa konajú kultúrne a spoločenské podujatia. Nachádza sa tu aj Historické múzeum SNM. Medzi najvyhľadávanejšie historické pamiatky patria: Dóm sv. Martina, Primaciálny palác, Michalská brána, Stará radnica, Grassalkovičov a Mirbachov palác a pamätník Slavín. Neodmysliteľnou súčasťou a symbolom Bratislavy je UFO – vyhliadka a reštaurácia na pylónoch Mosta SNP vo výške 95 metrov. Na sútoku riek Dunaja a Moravy sa týči starobylý hrad Devín s prekrásnym výhľadom na Bratislavu.

 

KOŠICE


Foto: Instagram.com/andreah1306

 

Mesto Košice, metropola východného Slovenska je druhé najväčšie mesto na Slovensku. V meste žije okrem väčšinového slovenského národa i viacero národnostných menšín. V roku 2013 bolo mesto vyhlásené za „Hlavné mesto kultúry“.  Súčasťou historického centra s krásnymi historickými budovami je Hlavné námestie, ktoré je považované za jedno z najkrajších slovenských námestí. Neprehliadnuteľný je aj Dóm sv. Alžbety, najväčší gotický kostol v Európe a zároveň je to najvýchodnejšia gotická katedrála západného typu v Európe. K ďalším pozoruhodnostiam patria významné národné kultúrne pamiatky: Gotická kaplnka sv. Michala, Urbanova veža, Miklušova väznica, Rodoštó (replika tureckého domu), Jakabov palác a Štátne divadlo. Košický zlatý poklad patrí medzi umelecké skvosty Európy. Jeho jedinečná zbierka obsahuje 2920 zlatých mincí, troch zlatých medailí a zlatej renesančnej reťaze z 15. až 17. storočia. Medzi Štátnym divadlom a Dómom sv. Alžbety sa nachádza najstaršia „spievajúca fontána“ z roku 1986.

 

VYSOKÉ TATRY


Foto: Instagram.com/tereza_havrankova

 

Najmenšie a najkrajšie veľhory Vysoké Tatry sú známe skalnatými štítmi, jazierkami s priezračnou vodou - plesami, vodopádmi, jedinečnou faunou a flórou. V pohorí je 25 vrcholov s výškou nad 2500 m. n. m. Pre krásnu horskú scenériu a dobrú dostupnosť sa stal Gerlachovský štít s výškou 2655 m. obľúbeným miestom turistov. Vo Vysokých Tatrách sa nachádza približne 600 km značkovaných chodníkov, ktoré vás povedú po dolinách či k horským chatám. Za krásnymi výhľadmi vás vyvezú tatranské lanovky – zo Skalného plesa na druhý najvyšší vrch Tatier – Lomnický štít. Pre aktívnych turistov sú tu široké možnosti športového vyžitia a tiež horskej turistiky.

 

BOJNICE


Foto: Instagram.com/giuliogroebert

 

Kúpeľné mesto s najkrajším a najnavštevovanejším zámkom v strednej Európe ponúka návštevníkom neopakovateľnú atmosféru. Bojnický zámok bol v roku 1970 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a je súčasťou Slovenského národného múzea. V krásnom prostredí zámku sa nachádza naša najstaršia zoologická záhrada s 390 druhmi zvierat. Medzi ďalšie zaujímavostí mesta patrí Kostol sv. Martina s barokovým interiérom, renesančné a barokové meštianske domy na námestí.

 

LEVOČA


Foto: Instagram.com/niekdenaslovensku

 

Mesto patrí ku klenotom slovenskej histórie. Pre jeho veľkú historickú hodnotu bolo zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva (UNESCO). Levoča patrí svojimi historickými stavebnými pamiatkami k najvýznamnejším mestám na Slovensku. Historické námestie tvorí mnoho renesančných meštianskych domov. Bohatstvo mesta dokumentujú tieto kultúrne pamiatky: Chrám sv. Jakuba zo 14. storočia, Radnica s arkádami, Klietka hanby na námestí a najvyšší drevený gotický oltár na svete, zhotovený z lipového dreva dosahujúci výšku 18,62 m. Jeho autorom je najvýznamnejší slovenský rezbár a sochár Majster Pavol z Levoče. Za pozornosť stojí aj Thurzov dom, Mestské divadlo, Dom Majstra Pavla, Mariássyho dom, Krupekov dom, Kláštor minoritov, klasicistický Evanjelický kostol z 19. storočia a barokový Kostol Ducha Svätého.

 

SPIŠSKÝ HRAD


Foto: Instagram.com/valentina.gazdik

 

Kráľovský hrad, jeden z najrozsiahlejších hradných komplexov v strednej Európe. Hrad bol v r. 1993 zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva (UNESCO). Na základe dlhoročného archeologického a architektonického výskumu a jeho výsledkov sa postupne stavebne a expozične sprístupnili jednotlivé priestory Spišského hradu. Stal sa tak vyhľadávaným turistickým objektom, o čom svedčí každoročne sa zvyšujúci počet jeho návštevníkov. V jeho blízkosti sa nachádzajú aj ďalšie významné pamiatky:  Kostol Ducha Svätého v Žehre, Spišská Kapitula so Spišským Podhradím a chránené travertínové územia Dreveník a Sivá Brada.

 

BARDEJOV


Foto: Instagram.com/hike_the_world_

 

Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Námestie s historickou radnicou a Bazilikou sv. Egídia, hradby s baštami a židovské suburbium zo začiatku 18. storočia boli v roku 2000 zapísane do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva (UNESCO). Bardejovské Kúpele označované za „kúpele pokoja“ sa nachádzajú v krásnom a pokojnom prostredí lesov s výbornými klimatickými podmienkami. Na okraji kúpeľov nájdete Múzeum ľudovej architektúry, v ktorom je situovaných 28 ľudových stavieb z horného Šariša a zo severného Zemplína. Ozdobou mesta je aj Františkánsky kláštor s kostolom.

 

TRENČÍN


Foto: Instagram.com/hike_the_world_

 

Mesto Trenčín patrí k najvýznamnejším mestám Slovenska s bohatým kultúrnym a spoločenským životom. Dominanta Trenčína i celého Považia “Trenčiansky hrad“ ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do svojich priestorov, v ktorých sú umiestnené expozície Trenčianskeho múzea. Trenčianske múzeum spravuje okrem svojej hlavnej budovy na Mierovom námestí (Župný dom), aj gotickú stavbu Karner sv. Michala a Katov dom v Trenčíne. Kúpele Trenčianske Teplice sú známe svojimi liečebnými kúpeľmi a vďaka svojej zaujímavej a výnimočnej polohe uprostred prírody dostali názov „Perla Karpát“.

 

BANSKÁ ŠTIAVNICA


Foto: Instagram.com/dusanhimself

 

Banská Štiavnica, starobylé banícke mesto s kultúrnym bohatstvom je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva (UNESCO). K významným architektonickým pamiatkam patri Starý zámok so zaujímavými expozíciami o najstarších dejinách regiónu. Jeho súčasťou je pôvodne gotická hradná vežaKaplnka sv. Michala. Pravidelne sa tu konajú divadelné predstavenia a kultúrne programy. Symbolom mesta je aj pútavá pevnosť Nový zámok na vrchole kopca. Je to zároveň sídlo Slovenského banského múzea so zaujímavými expozíciami protitureckých bojov na Slovensku. Centrum historickej časti mesta tvorí Námestie sv. Trojice Radničné námestie obklopené historickými a meštianskymi budovami. Uprostred sa nachádza gotický Kostol sv. Kataríny z konca 15. storočia a radnica so štíhlou hodinovou vežou. Ďalšie významné pamiatky: Trojičný stĺp, Hellenbachov dom a Kammerhof. Technickým unikátom sú štiavnické tajchy, jedinečné zásobárne vody pre banské a technické podniky mesta. Jeden zo štiavnických pokladov s krásnym výhľadom z vrcholu kopca „Banškoštiavnická kalvária“ patrí medzi najkrajšie v strednej Európe.

 

NARODNÝ PARK NÍZKE TATRY


Foto: Instagram.com/masiar.miroslav

 

Národný park Nízke Tatry (skr. NAPANT) je národný park na strednom Slovensku medzi údoliami riek Váh a Hron. Je to najväčší národný park na Slovensku s rozlohou 728 km² a ochranným pásmom 1 102 km. Pre turistov je k dispozícii viac než 840 km značených turistických trás a 15 náučných chodníkov. Rastlinným bohatstvom v NP Nízke Tatry je les, ktorý pokrýva asi 70% z celkovej rozlohy. Vyskytuje sa tu nespočetné množstvo jaskýň a priepastí. Veľmi hodnotná a zaujímavá flóra je na vápencových bralách a sutinách. Domov tu nachádzajú vzácne druhy hmyzu a iného drobného živočíšstva, ale i veľké cicavce, vzácne šelmy a početné vtáctvo. Medzi najznámejšie živočíchy Nízkych Tatier patrí kamzík vrchovský tatranský. Milovníci hôr môžu vystúpiť na najvyššie nízkotatranské končiare Chopok a Ďumbier.

 

KEŽMAROK


Foto: Instagram.com/kociky.sk.

 

Kežmarok je malé starobylé mesto pod Vysokými Tatrami, ktoré bolo vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. Najvýznamnejšou pamiatkou mesta je drevený evanjelický artikulárny kostol sv. Trojice, ktorý je zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva (UNESCO). V jeho blízkosti stojí budova evanjelického lýcea, ktorej súčasťou je jedna z najväčších a najvýznamnejších školských historických knižníc na Slovensku. Kežmarský hrad bol postavený na území mesta, ktorého súčasťou je Múzeum veteránov a ďalšie zaujímavé expozície o historickom vývine mesta. Medzi významné kultúrne pamiatky patria: renesančná zvonica, secesná budova železničnej stanice, Basilica Minor sv. Kríža, evanjelický kostol (pripomínajúci mešitu), historický cintorín, radnica, Hradné námestie, Hlavné námestie, Reduta (v minulosti strážna veža) a Herrenhaus (panský dom).

 

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook