Blog

Lesná sauna s výhľadom na Spišský hrad

Lesná sauna s výhľadom na Spišský hrad

512feb2433.webp

 


V malej obci Spišský Hrhov (okres Levoča),  pri starom ovocnom sade postavili lesnú saunu s výhľadom na Spišský hrad a travertínový vrch Dreveník. Sauna je projektom nadšencov, združenia ľudí rôznych profesií, ktorí popularizujú zabudnuté i menej známe miesta Slovenska. Vystupujú pod označením Čierne diery (ČD). V spolupráci s architektkami Líviou Gažovou a Woven vznikol  architektonicky netradičný objekt, ktorý poslúži nielen obyvateľom Spišského Hrhova, ale aj pritiahne turistov. Od prvotnej myšlienky Lesnej sauny až k samotnej realizácii projektu ubehli tri roky. Vďaka spolupráci s obecnou firmou Hrhovské služby, partnermi a dobrovoľníkmi z obce Spišský Hrhov sa tento projekt podarilo úspešne dokončiť. 

 „Je to obec, ktorá svojím prístupom môže byť inšpiráciou aj pre iné miesta Slovenska, do Spišského Hrhova sa sťahujú rodiny zo širokého okolia a kvalitný život v ňom vedie aj miestna rómska komunita. A hoci k neďalekému Spišskému hradu chodia tisíce turistov ročne, do Spišského Hrhova zavíta len málokto, hoci tiež ukrýva cenné pamiatky,“ informoval Martin Lipták (Čierne diery, o. z.). V okolí sa nachádza Csákyovský kaštieľ so záhradou, kostol s renesančnou vežou, kamenný most z 16. storočia, Múzeum hudobných nástrojov a aj spontánny nápis Láska uprostred obce.

 

Sauna má navonok netradičný tvar. Je vytvorená z dreveného jadra a polopriesvitného obalu. V jej vnútri je ale typickou saunou, ktorá spĺňa všetky tradičné techniky. Je bez prívodu elektriny, kúri drevom v piecke a ochladzuje vodou z potoka. Jedinými podnetmi z okolia sú hviezdna obloha, ľadová voda a zvuky lesa. Autori návrhu sa pri dizajne stavby inšpirovali prírodnými saunami v Škandinávii.

 

 

Lesná sauna pod hviezdnym nebom je bezplatná a môže ju navštíviť ktokoľvek, stačí ak si prostredníctvom rezervačného systému na webstránke projektu vopred rezervuje termín. Po rezervácií príde návštevník do odomknutého priestoru, pripraveného na požadovanú teplotu a môže si užívať ničím nerušený zážitok. Saunu prevádzkujú obyvatelia Spišského Hrhova, ktorí sa starajú o hygienu, zásoby dreva a výmenu materiálov. Návštevníci môžu zanechať ľubovoľný príspevok, ktorý sa využije na jej údržbu a správu. V prvý deň oficiálnej prevádzky si saunu rezervovalo viac ako 100 nadšencov.

 

Lesná sauna na Spiši je inšpirovaná podobným projektom prírodnej sauny v malej obci Dúbravica, neďaleko Banskej Bystrice, kam za prírodnou saunou cestujú ľudia zo širokého okolia. Za tou stojí umelecké združenie Periférne centrá. Tento nápad sa dobre osvedčil aj v zahraničí. Veríme, že na Slovensku pribudnú v najbližšej budúcnosti podobné projekty mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje okolie a snažia sa urobiť ho lepším.

Zdroj: www.interez.sk

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook