Blog

Najzáhadnejšie miesta Slovenska

Najzáhadnejšie miesta Slovenska

1596168245-b3775d63648.webp

 

Na Slovensku je mnoho krásnych miest, vďaka ktorým je naša krajina preslávená aj v zahraničí. Pre bádateľov alebo obyčajných zvedavcov ponúka aj tie najzáhadnejšie miesta, ktoré sú zahalené množstvom legiend a tajomných príbehov. Naberte odvahu a poďte s nami objavovať dobrodružné cesty do tajuplných miest našej krajiny. V článku sa dozviete o tragických kliatbach, ktoré opantávajú ruiny starých hradov, o podivných úkazoch na opustených miestach, o tajuplných symboloch a dodnes nevysvetliteľných prírodných javoch. Ak sa radi bojíte a zaujímajú vás záhady, tieto miesta sa vám určite oplatí navštíviť.

 

MESAČNÁ JASKYŇA

Počuli ste už o Mesačnej jaskyni? Ide o zrejme najtajomnejšie miesto Slovenska, s ktorým súvisia mnohé legendy, príbehy a konšpiračné teórie už viac ako 70 rokov. Legenda hovorí, že „Mesačnú jaskyňu“ objavil kapitán partizánskej jednotky Antonín Horák počas Slovenského národného povstania. Horák údajne v tatranských lesoch objavil jaskyňu, teda podzemný priestor, ktorý však jaskyňu vôbec nepripomínal. Tmavomodré hladké steny jaskyne so sklovitým materiálom boli vraj neobyčajne odolné, že ich nebolo možné rozbiť kladivom či poškodiť streľbou z pištole. Všetky detaily si mal Horák starostlivo poznamenať do svojho denníka. Podľa tejto legendy Horákovi „jaskyňa“ vôbec nepripomínala dielo prírody alebo človeka. Údajne má ísť dokonca dielo mimozemskej civilizácie alebo dielo nejakej inteligentnej starovekej spoločnosti. Existujú aj teórie o tom, že sa jedná o zvyšky mimozemskej lode, ktorá tu v dávnej minulosti stroskotala. Hlbšie v tejto čudesnej jaskyni našiel Horák ďalší priestor polkruhovitého tvaru, podľa ktorého jej dal názov Mesačná jaskyňa. Po vojne sa však denník, ako aj samotný Antonín Horák, akoby pod zem prepadli a lokalita Mesačnej jaskyne ostáva záhadou. 

 

 Foto: @borisiglar

ČACHTICKÝ HRAD

Hrad preslávený predovšetkým ako bydlisko „Lady“ Báthory predstavuje jedno z najzáhadnejších miest, aké na Slovensku možno nájsť. Legenda, ktorá vraví o tom, že duša zavraždeného ostáva živá až do momentu, kým sa nepomstí, zdá sa, platí aj v tomto prípade. Denné krviprelievanie v prospech grófky Báthoričky sa definitívne skončilo 21. augusta 1614, kedy našli na hrade grófku mŕtvu. Existujú tri rôzne povery, ako vlastne čachtická pani prišla o život: prvá vraví o otrávení, tá druhá zasa o veľkom trápení a následnej smrti samotnej „Báthoričky“. Najzaujímavejšia je tretia z nich, podľa ktorej umrela grófka na nedostatok ženskej krvi.
 

 Foto: @lapri14

HRAD SKLABIŇA

Záhadný hrad Sklabiňa dodnes priťahuje okultistov či priaznivcov čiernej mágie. Z dreveného hradiska tu v 13. storočí vznikol hrad, ktorý riadil stolicu Turiec. Dnes už je to len zrúcanina, kde však zostali zachovalé základy. Povráva sa, že počas búrky sa tu ozývajú zvláštne hlasy, buchot reťazí a možno tu vidieť tmavého rytiera. V podzemných priestoroch vraj býva obrovský had, ktorý sa živí vínom a krvou. Vďaka týmto nevyčerpateľným zásobám had údajne prežíva dodnes.

 


Foto: @michaela_sadovka

GRÓFOVA HROBKA

Pálffyho Bojnický zámok je pre mnohých zosobnením besnenia strašidelných bytostí. Nielen kvôli každoročnému festivalu duchov a strašidiel, ktorý má viac menej komerčný charakter, ale aj pre údajné Pálfiho slzy, ktoré tiekli z hrobky. Dnes sa časti zámku, kde sa nachádza sarkofág s grófom, chodí v rámci bežnej prehliadky. Pred niekoľkými rokmi z rohu ťažkého sarkofágu začala vytekať čierna tekutina. Miestne povery hovorili, že sú to grófove slzy tečúce za oltárom, ktorý bol zo zámku prevezený do Prahy. A pravdou je, že keď sa ho podarilo získať späť na zámok, záhada prestala a od grófa už nevyšla ani „slza“. Vedci síce majú svoje logické vysvetlenia, ale to majú takmer na všetko. Pravdou je, že keď do podzemia vstúpi vnímavý človek, zistí, že sa tu dejú aj veci, ktoré sa veda snaží zdôvodniť, ale nikdy ich nevysvetlí.

 


Foto: @jaroslavgasparovic 

MICHALOVSKÝ PANELÁK

Michalovský Černobyľ, mesto duchov či panelák po vojne. Prirovnania, ktoré sa vynárajú pri pohľade na obytný blok na Michalovskom Sídlisku SNP, vystihujú realitu megalomanskej stavby, ktorá doplatila na pád režimu. Aj preto dnes takmer 200 bytov čaká na dokončenie už štvrťstoročie. Na jeseň v roku 1988 odštartovala pôvodne veľkolepá výstavba sídliska SNP. Malo mať až 40-tisíc obyvateľov. Napokon sa sídlisko stavalo len tri roky. Príčinou bol nedostatok finančných prostriedkov. Priestory, ktoré mali byť domovom rodín s deťmi, teraz obývajú hlodavce, bezdomovci a narkomani. Kedysi celý areál obklopoval plot, čo značne sťažovalo vstup na pozemok. Dnes je plot s mnohými trhlinami zdevastovaný a vstup do celého areálu voľne prístupný. Miestni dokonca tvrdia, že tu straší.
Chátrajúca budova sa tak stala nechceným symbolom celého sídliska. 

 

 Foto: @forraifilip

VOJENSKÝ CINTORÍN

Cintoríny sú súčasťou každej malej obce, ale Nemecký cintorín vo Važci má špecifickú a neopísateľnú atmosféru. Tie zimomriavky si treba zažiť na vlastnej koži. Važec je najväčší zo šiestich oficiálnych cintorínov nemeckých vojakov, ktorí sa nikdy nevrátili domov. Zistíte to hneď ako stlačíte kovovú kľučku a vstúpite na planinu vysiatu šedastými krížmi s menami duší, ktoré vydýchli na našom území. Na 2,5 hektároch je tu viac ako 6500 padlých vojakov. Je to vcelku kultivovane upravený masový hrob a pieta tohto miesta oziaba až do špiku kostí. Všetko dotvára panoráma Tatier.
 


Foto: @volajtemadeli 

KATOV DOM

Počas 16. až 17. storočia býval priamo pod Trenčianskym hradom v meštianskom domčeku spolu s mučiarňou a väzením jeden popravca. Nástroje z mučiarne môžete vidieť aj v súčasnosti. Kat mal údajne popraviť mnoho zločincov, no aj mnoho nevinných ľudí. Nakoniec bol popravený pre krádež aj on sám, tak sa píše v mestských kronikách. V jeho dome môžete počuť čudesné zvuky a dokonca sa tu vraj aj veci samé hýbu. V roku 2006 miestny farár toto miesto vysvätil pre veľký počet nevysvetliteľných javov.

 


Foto: @jurky182

VRCH VELESTÚR

V Kremnických vrchoch sa nachádza vrch Velestúr a tajomný Velestúrsky nápis, ktorý v 19. storočí objavil archivár Pavel Križka. V období praveku mali Slovania tento nápis v runovom písme vyryť do jednej z týchto andezitových skál. Niekde sa vraví, že to neboli Slovania, ale Kelti a niektorí zase tvrdia, že je to len podvod z čias slovenského národného obrodenia. Avšak už samotný názov sa skladá z dvoch slovanských bohov, Velesa a Tura, a tak sa tento vrch pokladá za akési obetné miesto, ktoré láka mnoho priaznivcov záhadných a tajomných vecí.

 


Foto: @tulavevibramy 

ŠARKANIA DIERA

V Národnej prírodnej rezervácii Súľovské skaly mal podľa legendy prebývať údajne drak. Aj napriek tomu, že sa dôkazy o prítomnosti draka nenašli, jaskyňa dostala názov Šarkania diera. Zistilo sa, že v mladšej dobe kamennej tu žil praveký človek a istý čas v jaskyni prebýval aj dnes už vyhynutý jaskynný medveď.

 


Foto: @evakubinska

 

KAMENNÉ GULE MEGOŇKY

Od roku 2003 sú tieto zvláštne gule z kameňa  prírodnou pamiatkou. Objavili ich počas ťažby v kameňolome Padyšák v roku 1988, no ako vznikli je záhadou dodnes. Vedci prišli s teóriou, že tieto Megoňky sú staré ako tunajšie pieskovce a do takého tvaru ich vytvarovala voda. Niekde sa však povráva, že s tým majú dočinenia aj mimozemšťania.


Foto: @milanlahucky

 

SITNIANSKY HRAD

Medzi najzáhadnejšie hrady na Slovensku patrí rozhodne aj hrad Sitno. Tento slávny hrad, s ktorým sa spája veľa povestí a záhad, bol vytvorený sopečnou aktivitou. Už v praveku stálo na tomto mieste opevnené hradisko a v 13. storočí tu vznikol stredoveký hrad. Legenda vraví, že sitnianski rytieri tu prebývajú dodnes a ak sa ocitnú tamojší obyvatelia v núdzi, rytieri prídu na pomoc z otvoreného vrchu Sitno. Povráva sa však aj to, že Sitno bola akási pekelná brána či strážca zlatého pokladu alebo domov nenarodených duší.

 


Foto: @janhamaj

 

VAL OBROV

Tento násyp zo zeminy a kameňov, siahajúci od vrchu Sitno až k rieke Ipeľ a potom aj do Maďarska či Poľska je miestami až 15 metrov široký a niekde aj 4 metre vysoký. Možno ste o ňom počuli ako o Vale obrov, Slovenskom čínskom múre, spečenom vale či čertovom múre. Kto tento múr postavil, zostáva záhadou, aj keď za staviteľov sú považovaní obri, čerti, Kelti, Rimania či Germáni alebo dokonca aj mimozemšťania.


Foto: @scepkaj57

 

HOLÍČSKE MEGALITY

V meste Holíč môžete vidieť tieto úžasné kamene, tzv. Slovenský Stonehenge. Najvyšší meria vyše dvoch metrov. Doposiaľ neznámi autori vyryli do niektorých z týchto kameňov symboly či mysteriózne rytiny. V roku 1988 pri výstavbe sídliska bolo objavených týchto 22 kameňov a potom prenesených na terajšie miesto. Usporiadané boli do tvaru, aký mohli mať počas železnej doby, kedy vlastne boli pravdepodobne postavené.


Foto: @kikositar

 

POHORIE TRIBEČ

Slovenský Bermudský trojuholník medzi Nitrou, Zlatými Moravcami a Partizánskym pokrývajúci väčšinu pohoria Tribeč je miestom, kde za podivných a záhadných okolností miznú ľudia celkom bez stopy. Vysoká frekvencia prípadov rôznych zmiznutí je možno len zhodou náhod, no Tribečské lesy sú už desiatky rokov zahalené rúškom tajomstva. Zatiaľ posledný prípad nevysvetleného zmiznutia pochádza z roku 1995. Policajná hliadka vtedy na ceste z obce Skýcov uprostred lesa našla odparkované nezamknuté auto. V aute sa nachádzali doklady istého Jána Šalu a hotovosť v rôznych menách. Polícia v aute nenašla žiadne dôkazy trestného činu a nepodarilo sa jej záhadu vysvetliť ani počas vyšetrovania. Ján Šala je dodnes na zozname medzinárodne hľadaných osôb a zatiaľ poslednou záhadou Tribečských lesov.

 


Foto: @jakub.poliak28

 

Toto je len niekoľko najznámejších miest, ktoré priťahujú návštevníkov túžiacich po odhalení tajomstiev a nezodpovedaných otázkach. Poznáte aj ďalšie podobné záhadné miesta na Slovensku? Napíšte nám do komentárov na našej facebookovej stránke.

 

Zdroje: Manmagazin.sk, Interez.sk, Aktuality.sk, Interez.sk, Topdesat.sk

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook