Blog

Unikátne nebeské divadlo - kométa Neowise

Unikátne nebeské divadlo - kométa Neowise

1596167969-d595f636757.webp

 

V prvých júlových dňoch sa na oblohe objavilo nádherné nebeské divadlo - kométa „C/2020 F3 Neowise“, ktorá je unikátna tým, že sa k Zemi priblíži raz za 6000 rokov. Pozemskí pozorovatelia ju mali možnosť vidieť voľným okom. Stalo sa tak dňa 3. júla, kedy sa objavila nadránom nad severovýchodným obzorom. Podľa slov profesora Čechvalu, ktorý sa pre agentúru TASR k problematike vyjadroval, ide o dlhoperiodickú kométu. Jej obežná doba sa odhaduje až na 6800 rokov. Pohybuje sa v opačnom smere, než planéty slnečnej sústavy. Kométu Neowise objavil 27. marca 2020 kozmický ďalekohľad, po ktorom aj nesie svoj názov. Infračervený teleskop Neowise sprevádzkovala NASA (Americký úrad pre letectvo a kozmonautiku) v decembri 2009. Ďalekohľad prispel k objavom a identifikácii tisícok planétiek.

 

 

Nepremeškajte príležitosť uvidieť kométu, ktorá bude viditeľná počas teplých letných dní až do augusta. Práve v týchto dňoch sú vytvorené ideálne podmienky na jej pozorovanie. Dôležité je vybrať si ten správny čas, kedy sa oplatí pre túto nebeskú krásu zatúlať s fotoaparátom na vhodné tmavé miesto, dostatočne vzdialené od väčších miest.

 

 

 

Pre jasné a pomalé zanechávajúce za sebou žiarivé stopy sa mnohým fotografom podarilo nasnímať jedinečné zábery. Pozorovanie kométy sa pritom spája aj s ďalším výnimočným javom – a tým sú mimoriadne dobre pozorovateľné nočné svietiace oblaky. Nezabudnite preto k svojim plánom na teplé letné večery zaradiť aj pozorovanie nočnej oblohy.

 

Zdroj: teraz.sk

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook